Suoraan sisältöön

Lainaus:

"During my service in the United States Congress, I took up the initiati­ve in creating the Internet."
-Al Gore

Hae sivuilta

Pulp CMS/Twinkle Oy Palvelun ulkoasu: Äkkimakee Design
på svenskain Englishklingon
Blog
« edellinen 06.03.2012 seuraava »

Hyvien veljien verkko

Pienessä maassa kaikki tuntevat kaikki. Vanhat opiskelu- ja työkaverit löytävät toisensa usein neuvottelupöydän vastakkaisilta puolilta. Tuttujen ihmisten kanssa on helppo sopia asioista. Ja sen jälkeen mennään yhdessä syömään tai saunaan tai sekä että.

Tiiviit sosiaaliset verkostot ovat olleet Suomen vahvuus, mutta myös idätysalusta hyvä veli –verkostoiksi ja maan tavaksi kutsutuille ilmiöille. Vielä 1980 ja 90-lukujen Suomessa jonkin teollisuudenalan yritysten ja etujärjestöjen johto, tiedotusvälineiden edustajat, virkamiehet ja poliittiset päättäjät saattoivat verkostoitua keskenään tavoilla, jota nykyään kutsuttaisiin korruptioksi. Lainvalmistelija saattoi toimia jopa oman alansa etujärjestön luottamustehtävissä.

Luottamukselliset suhteet mahdollistivat määrätietoisen politiikan ja tarvittaessa hyvinkin nopeat päätökset, kun elinkeinoelämä, media ja poliittinen päätöksenteko vetivät kulisseissa yhtä köyttä. Julkista keskustelua näiden verkostojen oikeutuksesta tai riskeistä ei kuitenkaan käyty.

Suomalainen yhteiskunta on muuttunut ja avautunut viime vuosina nopeasti, nopeammin kuin kaikki ovat ehtineet omaksua uusia toimintatapoja. Esimerkiksi vuoden 2007 eduskuntavaalien vaalirahasotkuun sekaantuneet poliitikot ja rahoittajat olivat kohusta ilmeisen aidosti hämmentyneitä, näinhän Suomessa oli aina ennen toimittu.

Vielä 2000-luvun alussa oltiin huolissaan lähinnä siitä, tarjoillaanko pienen piirin Lapin seminaarissa kokolihaa vai kiusausta, viiniä vai olutta. Edustustason tarjoiluista kun oli kirjoitettu ikäviä otsikoita. Nykyään poliitikot ja virkamiehet eivät uskaltaisi lähteä koko Lappiin, eivät ainakaan puolisoidensa kera.

Epäilyttäviä kytköksiä tuottaa myös tapa haalia tunnettuja poliitikkoja ääniharaviksi erilaisiin järjestövaaleihin. Siksi valtuutettuja ja kansanedustajia näkyy paljon paitsi osuuskauppojen myös esimerkiksi ammattiyhdistysliikkeiden ja seurakuntien luottamustehtävissä.

Tieto kulkee luontevasti, mutta se voi kulkea myös liian hyvin. Esimerkiksi HOK-Elannon edustajistossa saa hyvän käsityksen HOK-Elannon tilanteesta ja tarpeista, mutta tunteeko kaupunginhallituksen tai kaupunginsuunnittelulautakunnan jäsenenä toimiva HOK-Elannon edustajiston jäsen yhtä hyvin myös HOK-Elannon _kilpailijoiden_ tilanteet ja tarpeet?

2010-luvun Suomi on paljon avoimempi ja läpinäkyvämpi kuin vain vuosikymmen sitten. Maan tavan ja hyvä veli –järjestelmän elintilan kuihtuminen ei kuitenkaan saa tarkoittaa verkostoitumisen ja luottamuksen katoamista suomalaisesta yhteiskunnasta. Jatkossa meidän on vain opittava verkostoitumaan avoimesti ja luomaan läpinäkyviä luottamuksellisia suhteita yhteiskunnan eri toimijoiden kesken.
___

Creative Commons Lisenssi
2015
» helmi­kuu
» tammi­kuu
» Kommentoi   » Lue kommentteja (yht. 5 kpl)

maaliskuu 2012

» 06.03.2012 Hyvien veljien verkko

Kommentit

    » Lisää kommentti
Loistava ajoitus, kun juuri näitä
asioita kyselin :D
Katja Lemberg (6.3.2012 15.30)
Loistava ajoitus, kun juuri näitä
asioita kyselin :D
Katja Lemberg (6.3.2012 15.30)
Avoimet mielipiteet ovat saaneet uuden
värityksen,röyhkeämmän
asenteen,sivistyneesti esitettynä.Susi
lampaiden vaatteissa ilmiön.
Kalervo tuomari (6.3.2012 16.15)
Olisiko televalvontalaista
mielipidettä?
Jäikö sinne oikeasti hölmöyksiä vai
halutaanko taas lisää valvontaoikeuksia?
(26.3.2012 18.39)
Eikun prkl, pakkokeinolaista..
(26.3.2012 18.39)