Suoraan sisältöön

Linkki­vinkki

Mistä maapallon lämpene­minen johtuu? Miten Suomen ilmasto on muuttumas­sa? Ilmatie­teen laitos kertoo.

Hae sivuilta

Pulp CMS/Twinkle Oy Palvelun ulkoasu: Äkkimakee Design
på svenskain Englishklingon
Blog
« edellinen 22.03.2006 seuraava »

Omituisten ovien kerho

Eduskunnan lisärakennuksen ovet.
Päivän kuva-arvoitus: Mistä ovesta mennään sisään ja mistä ulos ... ja miten nämä ovet saa auki?
Eduskunnan lisärakennus on arkkitehtoninen taideteos, ja näyttää oikeasti hyvältä sekä sisältä että ulkoa. Tätä on ihan kiva esitellä sekä tutuille että vieraille.

Taideteoksessa työskenteleminen onkin sitten eri juttu.

Taiteellinen kokonaisnäkemys on poikinut taloon esimerkiksi ulko-ovet, joita kukaan ei osaa käyttää ilman henkilökohtaista opastusta. Taloon ei pääse sisään eikä ulos ilman ohjeita! Etenkin ensimmäistä kertaa talossa käyvät vieraat ovat täysin hukassa.

Sisään päästäkseen on ensin arvattava oikein, kumpien merkitsemättömien ovien takana sisäänkäynti on, sillä viereiset samanlaiset ovet vievät eduskunnan tiedotuskeskukseen. Sitten on valittava oheisessa kuvassa näkyvistä kolmesta identtisestä ovesta se oikea: Vasemmanpuoleinen on vieraiden sisäänmeno, keskimmäinen kaikkien ulostulo, ja oikeanpuoleinen henkilökunnan sisäänmeno ja ulostulo. Kunnon opasteita ovissa ei tietenkään saa olla linjoja pilaamassa, mutta onneksi henkilökunnan oviin ja seiniin teippaamat aaneloset ovat OK.

Oikean oven löytäminen ei kuitenkaan riitä, sillä ovien kahvat ovat pelkkää rekvisiittaa. Niitä ei voi käyttää perinteiseen tapaan oven avaamiseen. Vain vasemmanpuoleinen ovi avautuu sisään mentäessä ovea kahvasta hieman nykäisemällä, minkä jälkeen ovi avautuu itsestään arvokkaan hitaasti, eikä sitä voi kahvasta kiskomalla nopeuttaa. Keskimmäisestä ovesta ei pääse sisään lainkaan, vaikka kiskoisi kahvasta kuinka lujaa. Oikeanpuoleinen ovi (ja sen takana oleva sisempi ovi) avautuu puolestaan kulkukortilla, automaattisesti, kahvaan koskematta.

Ulos pääsemisen on yhtä hauskaa. OIkeanpuoleista (sisältä katsoen) ovea ei siis voi käyttää ulos mentäessä. Suurimmat ongelmat vieraille tuottaa keskimmäinen ovi, joka avataan nappia painamalla. Pulmana on se, että nappi on hyvin pieni, ja  sen edessä oleva kahva, jota ei siis voi käyttää, on hyvin suuri. Ihmiset tarttuvat vaistomaisesti kiinni kahvaan ja vetävät ja työntävät ja rynkyttävät, kunnes huomaavat lukea oveen teipatut kolmella kielellä kirjoitetut käyttöohjeet ja alkavat etsiä nappia. Yleensä se löytyy muutaman hetken kuluttua, ja ulommasta ovesta nappi löytyykin sitten jo nopeasti.

Ikävimmät tilanteet aiheutuvat kuitenkin vasemmanpuoleisista ovista, jotka molemmat avataan myös ulospäin mentäessä kulkukortilla. Aina välillä joku vieras kuitenkin livahtaa ulommasta ovesta sisään tai sisemmästä ovesta ulos jonkun kulkukorttinsa näyttäneen henkilön perässä. Jos vieras ei ehdi seurata oven avaajaa myös seuraavan oven läpi, hän jää ovien väliin jumiin. Ilman kulkukorttia hän ei pääse sisään eikä ulos!

Lisärakennuksen vahtimestareista onkin tullut kokopäiväisiä ovien käytön opastajia ja jumiin jääneiden vieraiden pelastajia.

Toivottavasti käytettävyys-guru Donald A. Norman käy joskus Suomessa ja eduskunnassa. Hänen kirjoittamansa Miten avata mahdottomia ovia? on käytettävyyssuunnittelun klassikko, mutta mikään hänen käyttämistään esimerkeistä ei kyllä vedä vertoja näille meidän ovillemme.

» Kommentoi   » Lue kommentteja (yht. 7 kpl)

maaliskuu 2006

» 30.03.2006 Kultainen häkki
» 28.03.2006 Kukahan minä olen?
» 20.03.2006 Hunksit vs. Hootersit
» 16.03.2006 Tepsu voi hyvin!
» 12.03.2006 Pelko myy
» 03.03.2006 Helmikuun kysymys
» 01.03.2006 Parisuhdepulmia

Kommentit

    » Lisää kommentti
On mitä ilmeisimmin olemassa arkkitehtien koulukunta, joiden pääasiallinen kutsumus on ihmisten nöyryyttäminen ja hämmentäminen. Tämä ominaisus tuntuu olevan erityisen yleinen sisustusarkkitehtien joukossa.

Luojan kiitos nykyinen tehokkuusajattelu useimmiten estää sisustusarkkitehtien ideoiden toteutumisen työtiloissa.
Kari Haakana (22.3.2006 18.34)
Oih ja tuonne minun pitäisi juuri tänään päästä sisään, onneksi luin ohjeet ensin. "Kuinka avata mahdottomia ovia" on muuten yksi lempikirjoistani - mistä voi päätellä rakkauteni käytettävyyteen. Paitsi arkkitehdeissä, myös tietokoneen käyttöliittymien suunnittelijoissa on paljon niitä, joiden mielestä käytettävyys on huuhaata - kyllä tarpeeksi monta kertaa yritettyään yleensä saa jotain aikaiseksi. Joopa. Tai sitten ei.
Tuazophia (23.3.2006 09.39)
Tuostahan pitäisi tehdä vaaratilanneilmoitus, jos sellaista käytäntöä siinä talossa tunnetaan (tulipalojen varalta). Koskaan ei pitäisi olla mahdollista jäädä lukittuun tilaan. Sähköisissäkin lukoissa pitäisi olla kuvun takana normaali lukon aukaiseva mekaaninen vipu (joka laukaisee myös hälytyksen).

Ihmetyttää kylläkin miksi yleensäkään tarvitaan kulkukorttia ulospäin mennessä, koska keskimmäisestä ovestahan pääsee ilmankin.
L (23.3.2006 12.34)
Korjatakseni hieman edellistä vierailija-kommenttia. Eduskunnan lisärakennuksen henkilökunnan kortilla mentävässä ulko-ovessa on kyllä vääntönuppi, jolla oven saa auki. Se tosin sijaitsee varpaiden tasolla, eikä hetipian osu silmään.
*vink vink* (23.3.2006 21.10)
Vink^2 on ihan oikessa. Se kannattaa kuitenkin muistaa, että nuppiin käsiin päästäkseen on särjettävä sen päällä oleva muovisuojus. Kyse on siis tulipalon tms. yllättäessä käytettävästä hätävivusta. Se on käsittääkseni muutaman sentin korkeudella siksi, että siihen pääsisi käsiksi myös lattialla, savun alla ryömittäessä.
Jyrki J.J: Kasvi (23.3.2006 23.57)
Tuo ko. nuppi toimii muuten hyvin myös silloin, jos kansanedustaja on niin kännissä, että joutuu kulkemaan ryömimällä. Siitä saa sitten oven kätevästi auki ja pääsee ulos.
Ari Heikkinen (5.4.2006 22.34)
Kiitos mainiosta artikkelista! Käytin
sitä lähteenä käytettävyyttä
käsitelleessä opinnäytetyössäni.

Nuo ovet ylittävät kyllä käsityskyvyn ja
niihin jälkikäteen lisätyt kyltit ja
opasteet vain korostavat sitä, miten
pielessä alkuperäinen design on.

Ko. opinnäytetyön url:
http://urn.fi/URN:NBN:fi:stadia-11791344
84-9

Ystävällisin terveisin:
I. Helo (10.1.2008 11.16)